KONKURS! Akcja – planowanie świątecznego menu! - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

KONKURS! Akcja – planowanie świątecznego menu!

70odp.
Strona 1 z 4
Odsłon wątku: 11619
Avatar użytkownika Kasia P.
Kasia P.Poziom:
  • Zarejestrowany: 19.12.2013, 16:12
  • Posty: 4400
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 grudnia 2016, 08:40 | ID: 1355433

Wielkimi krokami zbliżają się święta. Czas już myśleć o świątecznym menu, prawda?

Mamy dla Was wyjątkowy konkurs, który wspiera myślenie o świątecznym gotowaniu i uczyni je choć trochę bardziej przyjemnym, ponieważ za swoje przepisy możecie wygrać wyjątkowe nagrody.

 

Podziel się z nami w tym wątku świątecznym przepisem na pyszne ciasto lub dowolną potrawę wigilijną albo świąteczną. Czekamy na ciekawe przepisy!

 

O nagrodzie:

Nagrodą w konkursie są lunchbox'y wypełnione ręcznie robionymi świątecznymi ciasteczkami.

Konkurs trwa do 11-go grudnia!

REGULAMIN >>

 

 Partnerem konkursu jest:

Ostatnio edytowany: 02.12.2016, 09:21, przez: hokus pokus
Avatar użytkownika smiley17
smiley17Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.10.2015, 15:12
  • Posty: 8
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 grudnia 2016, 09:32 | ID: 1355440

Wigilijna kolacja to wyjątkowy czas, spędzony z naszymi bliskimi zazwyczaj przy suto nakrytym stole. Niestety nie każda gospodyni dysponuje taką ilością czasu, by móc zaserwować piękne, piętrowe ciasta czy też pełne półmiski wypełnione przeróżnymi rodzajami śledzi. Jestem pracującą mamą rocznego urwiska o imieniu Igor:) W naszym domu chwila wolnego czasu to luksus, który należy docenić.


Swój przepis kieruję właśnie do takich mam, żon, wszystkich gospodyń. To przepis na ciasto przekładańca, który obłędnie wygląda, jeszcze lepiej smakuje i jest banalny w przygotowaniu. Drogie Panie w naszym przypadku są możliwe Święta bez stresu, mrożonek i wstydu przy wigilijnym stole. A gdy czas nagli najwięcej kłopotów mogą przysporzyć świąteczne wypieki. Uwierzcie mi w takim przypadku warto odpuścić sobie wyrabianie, walkowanie czy wycinanie...oto przepis na proste rafaello bez pieczenia:

Paczka herbatników, 3 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, po 3 łyżki mąk ziemniaczanej i pszennej, 2 łyżeczki cukru waniliowego, kostka masła, połowa bialej czekolady i szkl. wiórków kokosowych. 


Krem budyniowy: Połowę mleka wlewam do rondelka i doprowadzam do zagotowania. Resztę mleka mieszam z cukrem, cukrem waniliowym i mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlewam sporządzoną mieszaninę i cały czas mieszając gotuję na niewielkim ogniu do zgęstnienia.
Miękkie masło ucieram za pomocą miksera na puch. Do utartego masła dodaję po łyżce zimny budyń i dalej miksuję. Na koniec wsypuję wiórki kokosowe i 50 g startej czekolady. Masę dzielę na 3 równe części.

W formie układam warstwę herbatników. Wykładam 1/3 części kremu, przykrywam kolejną warstwą ciastek. Po czym smaruję kolejną 1/3 części kremu, wykładam herbatniki i ostatnią część kremu. Wierzch posypuję resztą startej czekolady i połową szklanki wiórków kokosowych. Wstawiam do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Smacznego! :)

Avatar użytkownika soniavenir
soniavenirPoziom:
  • Zarejestrowany: 19.01.2010, 16:22
  • Posty: 1183
2
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 grudnia 2016, 10:45 | ID: 1355464

Chciałabym podzielić się z Wami ciekawym i oryginalnym przepisem na śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi, które zrobię w tym roku na Wigilię. Potrzebujemy: 1 cebulę, 2 łyżki koncentratu pomidorowego,200 gsuszonych pomidorów w oleju, 2 łyżki octu ryżowego lub winnego, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 4 gotowe filety śledziowe (wypłukane lub w oleju), olej lniany lub rzepakowy tłoczony na zimno. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, kładziemy na sitku i parzymy wrzątkiem. Wkładamy do miski, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy póki cebula jest jeszcze ciepła. Dodajemy pokrojone na kawałeczki suszone pomidory wraz z olejem ze słoika, dodajemy ocet, pokrojone orzechy (można je wcześniej lekko zrumienić na patelni) i dokładnie mieszamy. Filety śledziowe kroimy na kawałki, wkładamy do miski i mieszamy ze wszystkimi składnikami, dolewamy olej lniany lub rzepakowy. Śledzie można przechowywać przez kilka dni w lodówce, np. w słoiku. 

Avatar użytkownika Magdalena Wojtanowicz
  • Zarejestrowany: 20.05.2015, 12:54
  • Posty: 88
3
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 grudnia 2016, 13:40 | ID: 1355485

U mnie we Wigilię jako danie - deser kruluje pyszna Karpatka, która nawiązuję do gór opruszonych śniegiem.
Zawsze po całej wieczerzy nie możemy sie doczekać jej, a niektórzy to mniej jedzą by zostawić sobie miejsce w brzuszku właśnie na Karpatkę. A mój przepis na nia to : 

Tradycyjna KARPATKA w czekoladowym wydaniu

 

Składniki
Ciasto parzone:

1 szklanka wody
150g masła lub margaryny
szklanka mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)
2 płaskie łyżki kakao

Masa:

3 szklanki mleka
200g masła
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
2 żółtka
2 płaskie łyżki kakao

Dekoracja:

łyżka cukru pudru do posypania

 

Sposób przygotowania 1.

Sposób przygotowania: Przygotować ciasto. Wodę zagotować z masłem (lub margaryną). Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę i dwie łyżki kakao. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części.

2.już upieczone ciasto, czekające na przełożenie  - krok 2

Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 45 minut w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

3.już gotowa masa do przełożenia - krok 3

Przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami oraz dwiema łyżkami kakao. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

 

Avatar użytkownika 77ewcia5
77ewcia5Poziom:
  • Zarejestrowany: 04.02.2016, 10:02
  • Posty: 2861
4
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 grudnia 2016, 15:54 | ID: 1355541

Czas spędzony w kuchni, to czas szczególny, zwłaszcza jeśli lubimy i robiły z miłości potrawy wszelkiego rodzaju. Ja na Święta Bożego Nardodzenia zawsze robie wszystko sama od podstaw. Nie kupuje pięknie świecąych się szynek, czy schabów, ani nie kupuje masy makowej gotowej z puszki, czy też gotowego ciasta.

Mam kilka swoich przepisów, któymi chciałabym się z Wami podzielić i gorąco je polecić.

Dzisiaj zaproponuję Wam gotowany schab. Potrzebne składniki:

ok 1,5 kg schabu bez kości,

4 łyżki majonezu + 1 łyżka musztrady,

vegeta,

majeranek,

papryka ostra,

2 ząbki czosnku,

pieprz,

Do garnka :

1/2 szklanki soli i 3 litry wody

1 łyżka cukru,

liść laurowy,

3 ziarenka ziela angielskiego.

 

Wykonanie :

Mięso nacieramy przyprawami i smarujemy majonezem wymieszanym z musztradą. Zawijamy szczelnie i mocno w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny.

Do garnka wlewamy gorącą wodę, dodajemy cukier i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie i sól). Mieszamy, Wkładamu do garnka mięso w folii i gotujemy ok 15 min od zawrzenia. Przerywamy na 15 minut, potem jeszcze raz zagotowujemy. Mięso zostawiamy w wywarze na godzinę.

 

Szybki i pyszny schab gotowy :-)

 

Smacznego !!

Ostatnio edytowany: 02.12.2016, 15:55, przez: 77ewcia5
Avatar użytkownika 77ewcia5
77ewcia5Poziom:
  • Zarejestrowany: 04.02.2016, 10:02
  • Posty: 2861
5
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 grudnia 2016, 16:09 | ID: 1355542

Coś na deser !!

Gwiazdki cynamonowe z nutą cytrynową.

Składniki :

250 g mąki przennej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1/2 łyżeczki sody,

1 łyżeczka cynamonu,

100 g miękkiego masła,

100 g cukru,

1 łyżeczka soku z cytryny + otarta skórka,

1 łyżeczka soku z pomarańczy + ostarta skórka,

1 duże jajko.

Na posypkę :

2 łyżki cukru,

1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie :

Mąkę wymieszać z proszkiem , sodą, cukrem i cynamonem. Dodać miękkie masło i żółtko (białko do posmarowania ciastek). Dodać soki z otartą skórką. Wyrobić dobrze ciasto i włożyć na min 1 godzinę do lodówki. Ciasto podyspując delikatnie mąką rozwałkować dośc cienko na ok 2-3 mm. Wycinać kształty i układać na blasze, posmarowac lekko roztrzepanym białkiem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieć w temperatzurze ok 190 stopni C przez ok 10 min.

 

Smacznego !!!

 

Avatar użytkownika wesołarodzinka
  • Zarejestrowany: 02.12.2016, 17:23
  • Posty: 3
6
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 grudnia 2016, 17:45 | ID: 1355553

Przepis który wykonają nawet troszkę starsze dzieci (czyli mąż ;) i bardzo lubi to robić ;) tzw "Przebrane świątecznie owoce wigilijne": Czas przygotowania: 30 minut, bardzo łatwo to przygotować
Składniki:
daktyle
suszone śliwki
pasta z migdałów (można zrobić samemu, można kupić)
rum, woda
cukier puder
Przygotowanie:
Śliwki, daktyle oswobodzić ;) z pestek, moczyć przez kwadrans w mieszance wody z rumem
Wyciąć kilka kawałków marcepanu i zrobić małą rolkę. Ciąć i wkładać w każdy owoc.
Posypać cukrem pudrem. Pyszne i przepięknie wygląda na stole. Nie obejdą się bez tego nasze święta.

Zdjęcie użytkownika Zosia Poczobut.
Avatar użytkownika wesołarodzinka
  • Zarejestrowany: 02.12.2016, 17:23
  • Posty: 3
7
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 grudnia 2016, 17:48 | ID: 1355554

Przepis który wykonają nawet troszkę starsze dzieci (czyli mąż ;) i bardzo lubi to robić ;) tzw "Przebrane świątecznie owoce wigilijne": Czas przygotowania: 30 minut, bardzo łatwo to przygotować
Składniki:
daktyle
suszone śliwki
pasta z migdałów (można zrobić samemu, można kupić)
rum, woda
cukier puder
Przygotowanie:
Śliwki, daktyle oswobodzić ;) z pestek, moczyć przez kwadrans w mieszance wody z rumem
Wyciąć kilka kawałków marcepanu i zrobić małą rolkę. Ciąć i wkładać w każdy owoc.
Posypać cukrem pudrem. Pyszne i przepięknie wygląda na stole. Nie obejdą się bez tego nasze święta.

Zdjęcie użytkownika Zosia Poczobut.
Avatar użytkownika natalia.witecka
  • Zarejestrowany: 12.07.2016, 20:22
  • Posty: 2
8
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 grudnia 2016, 19:43 | ID: 1355563

Witam, 


Już za parę chwil święta, wigilia a co za tym idzie gotowanie, pieczenie, wałkowanie, odmierzanie:) należę do osób, które mają ten komfort czasu jeśli chodzi o świąteczne przygotowania. Mimo tego nie zamierzam spędzać tygodnia przed wigilią w kuchni. Wolę spędzić zaoszczędzony czas na chociażby zabawie z moim małym Urwiskiem. Uwielbiam proste, smaczne potrawy, które zachwycą nie tylko smakiem ale będą cieszyły oko również na pięknie przystrojonym stole. 


Dziewczyny, dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pysznego karpia w zalewie śmietanowej. 

Potrzebujemy:

- 1 kg wypatroszonego i umytego karpia

- 1 litr śmietany

- 2 większe cebule

- 0,5 kg pieczarek

- mąka pszenna

- 2 łyżki masła

- olej do smażenia

- sól i świeżo mielony pieprz

Karpia dzoeielimy na porcje. Cebulkę kroimy w kostkę, a pieczarki na cienkie plasterkil. Kawałki ryby obsypujemy solą i pieprzem, a następnie w mące. Na patelni smażymy karpia do uzyskania złocistego koloru. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i pokrojone pieczarki, smażymy. Następnie zalewamy całość śmietaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Usmażone ryby przekladamy na półmisek i zalewamy gorącą śmietaną z drugiej patelni. 

Smacznego!

Avatar użytkownika beatrice090
beatrice090Poziom:
  • Zarejestrowany: 20.11.2016, 20:06
  • Posty: 13
9
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 grudnia 2016, 21:12 | ID: 1355576

Na naszym stole Wigilijnym nigdy nie może zabraknąć Kutii, która smakuje doroslym a przede wszystkim dzieciom. Odkąd pamiętam, Święta Bożego Narodzenia zawsze kojarzyły mi się z tym przysmakiem i jako dziecko uwielbiałam pomagać babci, czy mamie przy jego przygotowywaniu. Przepis na kutię :

Składniki:


* 1 szklanka pszenicy łuskanej (trzeba powiedzieć że "na kutię")


* 1 szklanka maku


* 1 szklanka mleka


* 1 szklanka miodu


* 100 g orzechów włoskich, posiekanych


* 100 g orzechów laskowych, posiekanych


* 100 g migdałów, drobno posiekanych


* 100 g suszonych fig, drobno posiekanych


* 100 g suszonych daktyli, drobno posiekanych


* 100 g rodzynek


* kilka kropel aromatu rumowego


Przygotowanie:

Pszenicę opłukać na sicie, a następnie zalać w garnku gorącą wodą. Odstawić na noc. Rano pszenicę ponownie przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować w świeżej wodzie do miękkości (ok. 4 godz.). Po ugotowaniu odcedzić i znów opłukać. Odstawić.

Mak zalać wrzącym mlekiem, a następnie doprowadzić do ponownego wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu mak odcedzić dobrze na sicie i zemleć dwa razy w maszynce.


Rodzynki zalać na chwile wrząca woda. 


Miód rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Kiedy będzie już płynny wymieszać z makiem i z pszenicą. Dodać bakalie i aromat, wymieszać. Przełożyć kutię do miseczki i wstawić do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia



SMACZNEGO :)






Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
10
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 grudnia 2016, 21:27 | ID: 1355580

U nas na wigilię jak co roku na pewno zagości śledź pod "pierzynką", polecam...

Składniki:

- 3 podwójne filety śledziowe

- 3 ogórki kiszone

-  1/2 cebuli

- mały słoiczek buraczków tarkowanych

- majonez, musztarda

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/531/6804722_DSCN1003.JPG

Wykonanie:

Na dno naczynia ukladam wymoczone i obrane ze skórki 3 pojedyńcze pokrojone w paseczki filety śledziowe, pokrojoną w kostkę cebulę i ogórki kiszone. Z majonezu i musztardy ucieram sos, którym przykrywam całość I warstwy śledziowej...

Następnie układam ponownie 3 pojedyńcze pokrojone w paseczki filety śledziowe i zakrywam je warstwą buraczków, którą polewam sosem z majonezu i musztardy...

Potrawa jest gotowa do spożycia...

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/531/6804721_DSCN1005.JPG  http://zmniejszacz.pl/zdjecie/531/6804720_DSCN1004.JPG

SMACZNEGO !!!

Można również wzbogacić tą potrawę o gotowane jajka, co pozwoli na uzyskanie dodatkowej warstwy śledziowej...

Avatar użytkownika agf
agfPoziom:
  • Zarejestrowany: 11.07.2009, 20:14
  • Posty: 108
11
  • Zgłoś naruszenie zasad
2 grudnia 2016, 23:20 | ID: 1355629


Każdemu muffinkę... czyli ciacho pod choinkę :)
 
Taką choineczkę każdy podczas Wigilii znajduje na swoim talerzu i może ją albo zjeść albo zabrać do domu na deser do świątecznego śniadania :)

składniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/4 szklanki kakao Wedla
1 łyżeczka sody
1/4 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki soli

1/3 szklanki oleju
3 banany
1 jajko
biała i mleczna czekolada Wedla w tabliczce


W jednej misce mieszamy pokrojone w drobne kawałki banany, jajko i olej. W drugiej misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki aż powstanie ładna, jednolita masa. Następnie łączymy składniki z dwóch mis i dorzucamy pokruszoną czekoladę mleczną i białą. Wlewamy do papierowych foremek i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut.


Krem:
250 g mascarpone
200 ml śmietany 36%
3-4 łyżki cukru pudru
zielony barwnik spożywczy
esencja miętowa

Wszystkie składniki po wyjęciu z lodówki zmiksować aż powstanie gęsty krem. Babeczki udekorować szprycą, a następnie ozdobić kuleczkami, perełkami, gwiazdkami czy innyi dekoracjami do ciast. 


Smacznego!
 
choinki na stole
 
 muffinki choinki

 

Ostatnio edytowany: 02.12.2016, 23:25, przez: agf
Avatar użytkownika 77ewcia5
77ewcia5Poziom:
  • Zarejestrowany: 04.02.2016, 10:02
  • Posty: 2861
12
  • Zgłoś naruszenie zasad
3 grudnia 2016, 11:41 | ID: 1355659

Ten przepis wymaga troche czasu, ale za to jak cieszy oko i podniebienie !!

Z podanego przepisu wychodzi ok 50-60 pierogów.

 

Pierogi z makiem własnej roboty !!

Masa makowa !!

0,5 kg maku suchego,

4 łyżki masła,

1 1/2 szkl cukru,

2 łyżki miodu,

2 jaka ( białaka ubijam na sztywno),

zapach migdałowy,

plus skórka pomarańczowa, orzechy, rodzynki, migdały

 

Wykonanie:

Mak moczym przez noc. Następnego dnia odcedzamy go dobrze -na sicie z gazą. Mak mielimy przez maszynkę 3 razy, za trzecim razem dodajemy do maku, skórkę pomarańczową, orzechy, migdały, rodzynki i również mielimy.

Do garnka dużego wkładamy masło, wsypujemy zemlony mak z dodatkami, cukier, zapach migdałowy, miód i zółtka jaj. Wszystko doprowadzamy do wrzenia (zaparzamy ok 20 minut cały czas mieszając). Na koniec dodajemy piane z białek i zaparzamy jeszcze ok 3-4 minut.

Mase makową odstawić do schłodzenia.  Można również przygotować mase dzień wcześniej, gdyż taka masa makowa własnej roboty spokojnie wytrzyma ok 4 dni w lodówce.

 

Czas na ciasto pierogowe:

2 szkl mąki przennej + do posypania,

1 jako,

ok 3/4 szkl ciepłej przegotowanej wody,

1 łyżeczka masła,

1 łyżeczka soli


Wykonanie:

Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj miękkie masło, jajko, sół oraz stopniowo dolewaj wody. Zagnieść na elastyczne, miękkie ciasto. Ciasto nie może kleić się do rąk.

Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, i rozwałkowywać na 2-3 mm placki. Wycinać krążki szklanką.

Na gotowe krążki, wykłdamy na środek po 1 czubatej łyżeczce masy makowej. Zawijać pierożki na pół i dobrze dociskać, brzegi palcami bądż widelcem.

W garnku zagotuj wode lekko osoloną. Na goującą wodę wrzucaj stopniowo partie pierogów. Od momentu wypłynięcia gotuj ok 2 minut.Wyjmuj łyżką cedzakową na talerz.


P.S. Polecam pierogi wcześniej ugotowane, tuż przed zasiądnięciem do stołu, podsmażyć na prawdziwym maśle, na złoty kolor.



Smacznego !!!



Ostatnio edytowany: 03.12.2016, 11:46, przez: 77ewcia5
Avatar użytkownika emilka_87
emilka_87Poziom:
  • Zarejestrowany: 13.07.2016, 19:23
  • Posty: 13
13
  • Zgłoś naruszenie zasad
3 grudnia 2016, 20:18 | ID: 1355728

Przepis na mój ulubiony deser-ciasto w smakach typowo jesienno-zimowych. Obowiązkowo zawsze pojawia się co roku na świątecznym stole. Nie tylko pyszne, ale także zdrowe i znika błyskawicznie..:)


Składniki:
1/3 szklanka oleju
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 duże słodkie jabłka
1 marchew
1 mała cukinia
1 szklanka mieszanki orzechów, bakalii (wedle uznania np: orzechy włoskie, żurawina, rodzynki)

Jabłka pokroić w kostkę. Marchew i cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odcisnąć nadmiar wody. Orzechy i bakalie można trochę posiekać, chyba że ktoś lubi większe kawałki.
Teraz wszystkie składniki wrzucić do plastikowej miski i dokładnie wszystko wymieszać drewnianą łyżką!!! Formę wyłożyć papierem i wylać przygotowaną masę.
Piekarnik nagrzać do około 180 st i piec około 40-50 minut.
Po upieczeniu dekorujemy czym chcemy:) może to być polewa, cukier puder, a nawet wiórki kokosowe.

Avatar użytkownika Anya_86
Anya_86Poziom:
  • Zarejestrowany: 10.01.2011, 19:50
  • Posty: 22
14
  • Zgłoś naruszenie zasad
3 grudnia 2016, 21:21 | ID: 1355755

W mojej rodzinie od kilku pokoleń Wigilijną wieczerzę je się z jednej miski/talerza siedząc dookoła stołu, co tworzy niepowtarzalną atmosferę, zbliża nas do siebie i dodaje magii temu wieczorowi, tradycyjne są też dania a wśród nich....Moja ukochana kapusta z grochem! Drobny groch namaczamy na noc przed gotowaniem, dodajemy go do kapusty kiszonej, takiej domowej najlepiej albo kupionej ale tradycyjnie kiszonej nie kwaszonej, którą gotujemy na wolnym ogniu wraz z garścią suszonych prawdziwków, szczyptą kminku jeśli nie był dodawany do kiszenia kapusty i gotujemy do miękkości kapustki. Gdy jest już miękka, dodajemy roztopionego zarumienionego masła lub oleju, np lnianego tuż przed podaniem kiedy kapustka przestygnie, tak by było bardziej zdrowo;) Uwielbiam, no uwielbiam taką Wigilijną kapustkę a i, że nigdy nie wychodzi tak pyszna jak w Wigilię to mrożę sobie kilka porcji by móc rozkoszować się jej smakiem i po Wigilii:):)

Avatar użytkownika Anya_86
Anya_86Poziom:
  • Zarejestrowany: 10.01.2011, 19:50
  • Posty: 22
15
  • Zgłoś naruszenie zasad
3 grudnia 2016, 21:22 | ID: 1355757
Odp. na: #14

http://www.tinypic.pl/lucjsg1jsme1

 

Powyżej zdjęcie dania o którym piszę wyżej, niestety bezpośrednio w poście nie udało się go dodać.

Ostatnio edytowany: 03.12.2016, 21:23, przez: Anya_86
Avatar użytkownika norbi333
norbi333Poziom:
  • Zarejestrowany: 14.07.2016, 11:08
  • Posty: 1
16
  • Zgłoś naruszenie zasad
4 grudnia 2016, 08:35 | ID: 1355795

Mój pomysł na ciekawe danie świąteczne to:  Karp z pistacjami i pomarańczowymi buraczkami. Jako, że do tej pory wykonywałem tradycyjnego karpia smażonego, karpia po Żydowsku w tym roku pragnę zrobić coś innowacyjnego.


Składniki:
- 700 g karpia
- pieprz
- 7 łyżek drobno posiekanych pistacji 
- 7 łyżek bułki tartej z chleba orkiszowego
- 2 drobno posiekane cebulki szalotki  
- ½ łyżeczki startej skórki cytryny
- ½ łyżeczki startej skórki pomarańczy
-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 
-1 ząbek  czosnku
- 8 łyżek oliwy z oliwek 
- 3 buraki
- ½ szklanki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy
- ½ szklanki rodzynek
- ½ łyżeczki cynamonu

Jak to zrobię? 

Pistacje uprażę (zasmażę) , a następnie wymieszam z bułką tartą, szalotką, czosnkiem, natką, skórką cytryny, 6 łyżkami oliwy i pieprzem. Karpia podzielę na dzwony i opłucze zimną wodą. Rybę pokryję farszem z pistacji. Umieszczę na 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Umyję buraki i każdy zawinę w folię aluminiową. Ułożę je na blaszce i wstawię na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zaleję wrzątkiem rodzynki. Obiorę buraki ze skórki i zetrę na tarce z dużymi oczkami. Dodam skórkę i sok z pomarańczy, a następnie zmieszam z odsączonymi rodzynkami. Do smaku dodam cynamon i pieprz. Wymieszam składniki i podgrzeję w piekarniku. 

Avatar użytkownika bila16
bila16Poziom:
  • Zarejestrowany: 19.02.2015, 12:35
  • Posty: 6
17
  • Zgłoś naruszenie zasad
4 grudnia 2016, 12:44 | ID: 1355840

Witam serdecznie.


Ja chciałabym podzielić sie przepisem na pierniki.Plusem tego przepisu jest to żę pierniki zaraz po upieczeniu są miekkie i można sie nimi zajadać.


2 kg mąki

1 kostka smalcu 1 kostka margaryny Palma

1 sloiczek miodu(taki jak od dżemu)

3 szkl cukru

 4 łyżki kakao,1 amoniak 3 paczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody

10 jajek 

1 szklanka śmietany ukwaszanej


Produkty sypkie wymieszać tj.mąke kakao przyprawę do pierników .Jajka ubićz 2 szklankami cukrui wymieszać z sypkimi produktami.1 szkl cukru skarmelizować na patelni.Margarynę i smalec rozpuścić i jak przestygną to skarmelizowany cukier dodać do tłuszczu z miodem i i lekko podgrzać aby wszystkie składniki połączyły się.Po lekkim przestudzeniu wymieszać z sypkim i produktami .Amoniak rozpuśćić w śmietanie i dodac do ciasta Wymieszać i zostawić do następnego dnia.Następnego dnia pieczemy pierniczki w temp 180 C 15 minut na drugim poziomie od dołu.

Ja część pierników piekę w kształcie gwiazdek ,sklejam lukrem i powstają piekne choinki które wręczam moim znajomym i bliskim z okazji świąt Bożego Narodzenia.



Avatar użytkownika smiley17
smiley17Poziom:
  • Zarejestrowany: 26.10.2015, 15:12
  • Posty: 8
18
  • Zgłoś naruszenie zasad
4 grudnia 2016, 13:29 | ID: 1355843
smiley17 (2016-12-02 10:32:39)

Wigilijna kolacja to wyjątkowy czas, spędzony z naszymi bliskimi zazwyczaj przy suto nakrytym stole. Niestety nie każda gospodyni dysponuje taką ilością czasu, by móc zaserwować piękne, piętrowe ciasta czy też pełne półmiski wypełnione przeróżnymi rodzajami śledzi. Jestem pracującą mamą rocznego urwiska o imieniu Igor:) W naszym domu chwila wolnego czasu to luksus, który należy docenić.


Swój przepis kieruję właśnie do takich mam, żon, wszystkich gospodyń. To przepis na ciasto przekładańca, który obłędnie wygląda, jeszcze lepiej smakuje i jest banalny w przygotowaniu. Drogie Panie w naszym przypadku są możliwe Święta bez stresu, mrożonek i wstydu przy wigilijnym stole. A gdy czas nagli najwięcej kłopotów mogą przysporzyć świąteczne wypieki. Uwierzcie mi w takim przypadku warto odpuścić sobie wyrabianie, walkowanie czy wycinanie...oto przepis na proste rafaello bez pieczenia:

Paczka herbatników, 3 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, po 3 łyżki mąk ziemniaczanej i pszennej, 2 łyżeczki cukru waniliowego, kostka masła, połowa bialej czekolady i szkl. wiórków kokosowych. 


Krem budyniowy: Połowę mleka wlewam do rondelka i doprowadzam do zagotowania. Resztę mleka mieszam z cukrem, cukrem waniliowym i mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlewam sporządzoną mieszaninę i cały czas mieszając gotuję na niewielkim ogniu do zgęstnienia.
Miękkie masło ucieram za pomocą miksera na puch. Do utartego masła dodaję po łyżce zimny budyń i dalej miksuję. Na koniec wsypuję wiórki kokosowe i 50 g startej czekolady. Masę dzielę na 3 równe części.

W formie układam warstwę herbatników. Wykładam 1/3 części kremu, przykrywam kolejną warstwą ciastek. Po czym smaruję kolejną 1/3 części kremu, wykładam herbatniki i ostatnią część kremu. Wierzch posypuję resztą startej czekolady i połową szklanki wiórków kokosowych. Wstawiam do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Smacznego! :)


Rafaello

Avatar użytkownika Magdalena Maćkowska
  • Zarejestrowany: 27.04.2011, 19:36
  • Posty: 1
19
  • Zgłoś naruszenie zasad
4 grudnia 2016, 14:47 | ID: 1355849

Sernik chałwowo- kawowy
Składniki:
- 200 g margaryny

- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- budyń śmietankowy
- pudełko sera sernikowego 1 kg
- 250 g chałwy
- 2 łyżki kawy typu Inka 
- 2 czekolady mleczne
- odrobina mleka
- 2 paczki herbatników
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek, białka utrzepać z odrobiną soli. 
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną. Do utartych żółtek dodać budyń, następnie po łyżce sera i miksować do gładkości. Masę podzielić na 2 części, z tym że w stosunku 1/3 do 2/3. Mniejszą część zmiksować z kawą.
Tortownicę wyłożyć herbatnikami, wylać na nią połowę białej masy, chałwę pokruszyć i wyłożyć na masę, zalać drugą częścią białej masy. Na to wylać masę kawową. Piec 60 minut, w 180 st C, w opcji góra-dół. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobią mleka. Polać wystudzony sernik.



Avatar użytkownika Księżniczka
  • Zarejestrowany: 25.07.2010, 17:32
  • Posty: 24
20
  • Zgłoś naruszenie zasad
4 grudnia 2016, 17:27 | ID: 1355867

Wigilia w mojej rodzinie na pewno nie odbyłaby się się bez kilku tradycyjnych potraw, które gotowała moja babcia, mama i teraz ja je przyżądzam. Nie ukrywam, że pewne przepisy lekko zmodyfikowałam. Oto moje popisowe dania:


"Wigilijna kapusta z grochem"


500 g łuskanego grochu zalewamy na 2 godziny wrzącą wodą, następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy. Kapustę 500g zalewmy 2 szkl wody, gotujemy, odcedzamy nadmiar płynu i dodajemy groch. 2 cebule kroimy w kostkę i szklimy na oleju, następnie przekładamy do kapusty z grochem, całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem lub przyprawą do bigosu - wedle uznania.


"Zupa grzybowa z makaronem"


Dzień wcześniej zamoczyć suszone grzyby, a następnie ugotować bulion warzywny z marchwi, pietruszki, cebulki, ziemniaków, dodać pokrojone w paski grzyby, całość doprawić vegetą, zabielić 2 łyżkami śmietany 18 proc. W osobnym garnku ugotować makaron - ja podaję z kolankami. Podawać zupę razem z makaronem, posypaną natką pieruszki.


"Pierogi z kapustą i grzybami"


Ciasto na pierogi: 250 g mąki, 1/2 szkl wody, 1 jajko, 2 łyżki oleju. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wycinamy szklanką krążki gdzie wkładmy farsz z ugotowanej z grzybami kapusty kiszonej, zlepiamy pierogi i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie ok 2 min od wypłynięcia.


"Migdałowy pstrąg w sezamie"


Filety pstrąga skropić cytryną, opruszyć solą i pieprzem, zostawić na 15 min. Po tym czasie panierujemy w mące, jajku i sezamie zmieszanym z migdałowymi płatkami. Smażymy w oleju na rumiany kolor.

Smacznego :)