ZAPRASZAMY!!!
NA SMAKOWITĄ PODRÓŻ DOOKOŁA NASZEJ RODZINNEJ KUCHNI !
1. MUFFINKOWO
To apetyczna stacja, w której to wyrastają pyszne babeczki, rumiane i pękate. Ślinka cieknie od tych smakołyków!
Oto nasza droga do Muffinkowa:
Składniki:
- 250g mąki,
- 160g cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody,
- 2 jajka,
- 90ml oleju,
- 1-1,5 szklanki maślanki lub soku pomarańczowego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Mieszamy razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz sól, a w kolejnej misce jajka, olej oraz maślankę czy sok. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy aż się połączą. Nie używamy miksera, wystarczy łyżką. Masę przekładamy do papilotek, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni, 25-30 minut.
2. CIASTECZKOWO
Takim oto ciasteczkom nie oprze się nikt, więc trudno się dziwić, że znany w naszej kuchni degustator szybko zasmakował w owych smakołykach.
Oto nasza droga do Ciasteczkowa:
Składniki:
- 8 łyżek mleka,
- 4 łyżki kakao,
- 2 szklanki cukru,
- pół kostki masła,
- 3 szklanki płatków owsianych,
- olejek migdałowy.
Sposób przygotowania:
Mleko, kakao, cukier i tłuszcz mieszając podgrzewamy, aż ukażą się bąbelki. Wtedy zdejmujemy z ognia, wsypujemy płatki i wlewamy olejek migdałowy. Kładziemy łyżką na papierze do pieczenia niewielkie porcje. Po ok. 3 godzinach, można pałaszować smakołyk.
3. PIERNICZKOWO
W okresie świąt Bożego Narodzenia to nasza ulubiona stacja, dlatego też już przygotowuje składniki, aby nadać pierniczkom prawdziwy korzenny aromat. Ksawuś foremki do ciasteczek przygotowuje, aby wykrawać z nich choinki, bałwanki czy misie.
Oto nasza droga do Pierniczkowa:
Składniki:
- 1,8-2 kg mąki,
- 2 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 5 żółtek,
- 10 łyżeczek kakao,
- 2 margaryny do pieczenia,
- 15 łyżek miodu,
- 2 przyprawy korzenne,
- 400 ml kwaśnej śmietany,
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej.
Sposób przygotowania
Margarynę, miód oraz cukier podgrzać i rozpuścić , lecz nie zagotować. Następnie dobrze wystudzić. Mąkę przesiać z kakao , sodą oczyszczoną oraz skórką pomarańczową ( wcześniej sparzoną). Dobrze wymieszać na stolnicy. Dodać żółtka i przyprawę korzenną. Dokładnie wymieszać składniki. Powoli do masy dodawać kwaśną śmietanę. Następnie zagnieść i rozwałkować ciasto na ok. 0,5 mm. Wykrawać pierniczki. Piec ok. 10 min w temperaturze 180 st.
4. SCHABIKOWO
W tej oto krainie nasz dzielny pomocny maluch ma swój młoteczek, aby mięsko nabrało wymarzonego kształtu i grubości. Mały asystent wszystko sprawdzi i oceni zarówno bystrym oczkiem, jak swoim apetytem.
ZAPRASZAMY DO NASZEJ KUCHNI I DO WIELU APETYCZNYCH REWOLUCJI!